Turism RomaniaObiective Turistice Cazare Hartă Imagini Jurnal Turistic Comunitate

Membru (32 puncte)

blank
 
PereteObiective FavoriteImagini FavoriteArticole Publicate (1)Obiective Contribuite (0)Imagini Contribuite (0)Comentarii / PăreriContactVizitează Site
https://www.facebook.com/1muzeuR...

|

0 Aprecieri

Muzeul etnografic Rachiteni Un spatiu de poveste
Autor: Muzeul etnografic Rachiteni, 2016 Mar 29, 19:36:03
rating

Muzeul etnografic Răchiteni – Un spaţiu de poveste!

Muzeul  se   afla  in  Comuna Rachiteni, Judetul  Iasi, pe   valea  Siretului.

Comune  invecinate  sunt Mircesti si Tamaseni

        Cuvintele îmi sunt sărace pentru a exprima gândurile cu privire la Muzeul Răchiteni. Se împlinesc doi ani de la amenajarea lui şi parcă uneori mă încearcă o întrebare: „ De ce Dumnezeu a dorit atât de mult amenajarea acestui muzeu?  A fost ca o misiune trasată de înaintaşii noştri către generaţiile prezente pentru generaţiile viitoare.
      Muzeul etnografic de la Răchiteni s-a născut din dorinţa de a păstra neatinse valorile noastre tradiţionale, moştenite de la înaintaşii noştri. Prin acest muzeu, cred că am reuşit să oprim timpul. Cei care îi trec pragul, păşesc într-o altă lume deja apusă. Obiectele expuse ne vorbesc despre cei care le-au confecţionat cu multă muncă şi cu multă migală. Fiecare lucru are în spate o poveste şi parcă ar vrea să ne vorbească, dar totodată păstrează un mister pe care nimeni şi niciodată nu-l va putea pătrunde. Pentru generaţiile de astăzi, obiectele expuse sunt grăitoare, dar pentru generaţiile viitoare vor fi o adevărată poveste.
      Este un întreg infinit cuprins într-un spaţiu restrâns, fostele ateliere ale şcolii noastre. Era un spaţiu mort, un spaţiu devastat, plin de lucruri nefolositoare. Pereţii erau crăpaţi, instalaţia electrică era smulsă din perete, uşile şi geamurile sparte, iar duşumeaua putredă. Pentru sprijin financiar am apelat la autorităţile locale şi mare mi-a fost bucuria să primesc ajutor pentru amenajarea spaţiului. Pentru achiziţionarea obiectelor am apelat la elevi şi întreg satul, iar pentru expunerea lor corespunzătoare m-au ajutat cadrele didactice şi câteva femei pricepute din sat.
      Acum, după ce toate obiectele donate sunt aşezate la locul lor, parcă s-a aşternut o linişte de nepătruns. Probabil că aveau nevoie de linişte şi de tihnă, după o viaţă zbuciumată şi istovitoare. În sfârşit au fost salvate din faţa tăvălugului modernismului. Sunt atât de fericite!
      Nu sunt cuvinte să-mi exprim mulţumirea faţă de cei care au pus umărul în concretizarea acestei idei. Cadre didactice inimoase, autorităţi locale, elevi, părinţi, bunici ne-am unit forţele şi în primăvara anului 2014, în săptămâna „Şcoala Altfel”, am realizat un proiect de suflet „Lada de zestre a bunicilor”.
      Mare mi-a fost fericirea, când pe data de 31 Mai 2014, am reuşit să adunăm laolaltă toţi iubitorii de tradiţii din zona noastră, pentru deschiderea şi binecuvântarea acestui muzeu. Sfinţirea muzeului a fost un adevărat eveniment, mai ales că am stabilit acest lucru în aceeaşi zi în care a fost prima ediţie a „Festivalului de port şi joc pe valea Siretului”, festival organizat de şcoala noastră şi care uneşte tradiţiile mai multor comunităţi la un loc.
      Mulţumirile şi preţuirea mea, pentru toţi cei care au pus umărul în concretizarea acestei idei!

 

Profesor Cristina Gherca

Foarte frumos! Se merita o incursiune pe drumurile tarii si vizitat muzeul!!

Informații

about us termeni si conditii politica de confidentialitate

Contact

invita prieteni contact administrator opinia ta raportează eroare

Copyright © 2010 - 2016 
Romania Tourist Info

Regiuni Turistice

transilvania moldova muntenia banat crișana bucovina oltenia dobrogea marea neagră delta dunării dunărea bucurești maramureș

Categorii
Obiective Turistice

orașe muzee case memoriale cetăți / castele mănăstiri / biserici turism rural drumeție munți peșteri lacuri râuri pescuit parcuri naționale rezervații naturale

Utile

Hartă Rutieră

Referinte

Romania Tourist Info pe Facebook Romania Tourist Info pe Twitter RSS feed
PageRank Checking Icon

Parteneri

Societatea Carpatină Ardeleană Harta Rutiera a Romaniei toți partenerii